TÜRK DIŞTİCARET VAKFI

TÜRK DIŞ TİCARET VAKFI

Artık neredeyse çeyrek asırlık bir yaşama ulaşmak üzere. Hani “Asırlık Çınar” derler ya. Belki asırlık bir çınar olmasa da çeyrek asırlık gelişmiş bir fidan olduğu su götürmez.

Vakıf sendeni imzaladığımız günün anısına çektirdiğimiz fotoğraf, o günü tüm canlılığı ile belleğimizde tutmamıza yardımcı oluyor. Hepimiz bu günden bir 24 yıl daha genciz. Belli bir amaç için bir araya toplanmış, yeni bir hukuki kişiliği hayata geçiriyoruz.

Türk Dışticaret Vakfı’nın kuruluşuna imza atanlar biliyorlardı ki; bu ülkenin ekonomik bağımsızlığı, kalkınması, halkının refaha kavuşması, gençlerinin iş bulması, eğitim düzeyinin artması hepsi ülkemizin yurtdışıyla olan ekonomik ilişkilerinde başarılı olmasına bağlıdır. Yani, ekonomimiz üretecek ve bu ürettiklerimiz yurtdışında kabul görecek kalitede olacak ve aynı zamanda bu ürettiklerimizi satabilme yani teknik tabirle ihraç edebilme başarısını göstereceğiz. Eğer ihracat geliriniz ithalat giderinizden fazla ise bu takdirde dış ticaret fazlası veren mutlu bir ülke olursunuz. Bunun tersi, bizim ülke olarak bir türlü kurtulamadığımız durum ise bu dengenin hep bizim aleyhimize tecelli etmesi, yani sürekli dış ticaret açığı vermektedir.

İşte Türk Dışticaret Vakfı ülkenin üzerine karabasan gibi çöken bu olumsuzluğun giderilmesine karınca kararınca katkı yapmalı ümit, istek ve amacıyla kurulmuştur. Çeyrek asra yaklaşan bu sürede neler yapmıştır diye soracaksınız herhalde.

İşte Türk Dışticaret Vakfı’nın yaptıkları:

–          Bu süre zarfında yaklaşık 15.000 dolaylarında, çoğunluğu genç insanımız dış ticaret sektörünün yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak için eğitilmiştir.

–          Ülkemizin kamu, özel sektör yüzlerce kuruluş ve firmasının çalışanlarının dış ticaret sektörüne hazırlanması ve bu sektörde olanların iş bilgi ve becerilerinin artırılması için bu kuruluş ve firmaların hizmet içi eğitimlerine katkı sunmuştur.

–          Çok sayıda üniversite ve yüksekokulumuzda seminerler, konferanslar düzenleyerek gençlerimizin dış ticaret bilincinin gelişmesine yönelik çalışmalar yapmıştır.

–          Dış ticaret eğitiminin uzaktan eğitim yöntemiyle mekân ve zamana bağlı olmaksızın elde edilmesini mümkün kılan “uzaktan eğitim” sistemi ilk kez Türk Dışticaret Vakfı tarafından hizmete sunulmuştur.

–          Sözlü ve yazılı basında söyleşiler, mülakatlar yoluyla dış ticaretin ülkemiz için önemine dikkat çekilmiştir.

–          Yüzlerce makale, onlarca dergi ve kitap yayımlayarak dış ticarete dönük yayın faaliyetlerine küçümsenmeyecek bir katkıda bulunmuştur.

–          Kardeş Vakıf Dünya Türk İşadamları Vakfı ile birlikte 1996’dan 2006 yılına kadar her iki yılda bir olmak üzere dünyadaki tüm Türk işadamlarını bir araya toplayan Türkiye’nin günümüzde de rekoru kırılamayan en büyük organizasyonu olan “Dünya Türk İşadamları Kurultayları”nın fikir sahibi ve uygulayıcısı olarak değerli bir hizmet yerine getirilmiştir. Bu sayede dünyanın çeşitli ülkelerine dağılmış işadamlarımızla yurt içindeki işadamlarımız arasında bir network oluşturulmakla yetinilmemiş, yurtdışında ülkemiz için güçlü bir lobi oluşumunun da temelleri atılmıştır.

–          Türk Dışticaret Vakfı onlarca üniversite öğrencisine staj imkânı sunarak gençlerin bu alandaki zorluklarına da destek sunarken yaptığı faaliyetlerle kendi ölçeğinde bir ekonomi yaratarak da faydalı bir ekonomik birim olarak kendini kanıtlamıştır.

–          Türk Dışticaret Vakfı’nın en büyük başarısı ise ne devletin, ne de her hangi bir holdingin kanatlarının altına girmeksizin, desteklerini almaksızın çeyrek asırdır ayakta kalabilmesidir. Biz bununla gurur duyuyoruz. Çünkü kimseye muhtaç değiliz ve bu nedenle sesimiz gür ve bağımsız çıkıyor.

Ve nihayet Dış ticaret Müsteşarlığı’nın da tarihe karışmasından sonra bu ismi tek yaşatan, bayrak gibi dalgalandıran bir kuruluş olmak da bizim için ayrı bir mutluluk ve gurur kaynağıdır.

Nice çeyrek asırlara Türk Dışticaret Vakfı!