2-KARDEŞ ÜLKE TÜRKİYE (Partnerland Türkei)

TÜRKİYE’NİN ORTAK ÜLKE STATÜSÜNDE HANNOVER SANAYİ FUARINA KATILIMI (1985)

“O. Ertuğrul Önen’in Sen İşini Kış Tut, Yaz Çıkarsa Bahtına” ismini taşıyan kitabının “Azizim Bu Almanya Bizi Geçer” başlığını taşıyan bölümde de değinildiği üzere, Türkiye’nin halen yurtdışında yaptığı en kapsamlı ve en çeşitli organizasyonlar bütünlüğü olan Türkiye’nin Hannover Sanayi Fuarına kardeş ülke statüsünde katılımı, O. Ertuğrul Önen’in başkanlığında oluşturulan bir komite tarafından planlanmış ve uygulanmıştır.

Bu komitede ilgili bakanlıklar yanında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile İstanbul Ticaret Odası da yer almıştır.

Türkiye, Sanayi Fuarına açık ve kapalı alanlar da olmak üzere yüzlerce firma ile geniş bir katılım gerçekleştirmiştir.

Fuarın açık kaldığı döneme denek gelmek üzere Hannover büyük mağazalarından (Departmanstore) biri olan Horten mağazasında Türk ihraç ürünleri haftası düzenlenmiş, aynı mağazanın restaurantında hafta boyunca Türk yemekleri çıkarılmıştır.

Devlet Halk Dansları Topluluğu fuar içinde ve şehir merkezinde gösteriler yapmıştır. İdil Biret piyano resitali, Çağdaş Türk Ressamları sergisi, Türk el sanatları sergisi, Türk-Alman ekonomi paneli de yine aynı zamanda gerçekleştirilmiştir.

Şehrin çeşitli yerlerinde, tramvay ve otobüsler üzerinde Türkiye’yi tanıtan reklamlar yer almıştır. O tarihteki ismiyle Federal Almanya’nın Die Welt, Frankfurter Allgemeine ve Handelsblatt gibi önemli gazetelerinde Türkiye ekleri çıkarılmıştır.

Başbakan Turgut Özal ve beraberindeki heyet F. Almanya’ya bu münasebetle bir ziyarette bulunarak fuarın açılışında yer almış ve Federal Almanya Şansölyesi ile heyetlerin de katıldığı bir öğle yemeğinde bir araya gelmiştir.

Başarı ile gerçekleştirilen bu organizasyon Almanya tarafında da takdir toplamış ve aynı statüde katılan diğer ülkelere örnek olarak gösterilmiştir.

Türkiye günümüze kadar halen bu kapsam ve etkinlikte başka bir organizasyon yapmamıştır.