NEJAT EREN

nejat erenNejat’ı dış ticaretteki ilk yıllarımdan hatırlamıyorum. Muhtemelen yurt dışındaydı. İlk kez ne zaman, nerede karşılaştık ve tanıştık tam olarak kestiremiyorum.

Ancak, emin olduğum bir şey var ki, ilk tanıdığım günden sürekli gülen gözleriyle insanda iyi duygular uyandıran, güvenilir, dost, sevecen bir kişilik olarak hafızamda yer etmişti Nejat.

İşinde gücünde, hani deyim yerindeyse kimsenin etlisine sütlüsüne karışmayan, dedikodu nedir bilmeyen bir insandı. Bizim dış ticaret camiasının genel alışkanlığının tersine, bir gün kimsenin aleyhinde konuştuğuna tanık olmadım.

Bu yönleriyle genç yaşından itibaren kendisinden daha yaşlı veya genç hiç fark etmeksizin herkes tarafından sevilen, bolca dost biriktiren bir insandı O.

Mesleğinde özellikle anlaşmalar ve Avrupa Birliği konularında üstün bir uzmanlık düzeyine ulaşarak, bu konularda fikrine başvurulan ilk kişilerden biri haline gelmişti.

Her yükselişinin temelinde uzmanlığı ve insanlığı yatmaktaydı.

Nejat’la dış ticaret yıllarımda ne yurt içinde ne de yurt dışında birlikte çalışmak imkânımız olmadı.  Ne var ki onun hakkındaki kanaatim tamdı.

Nihayet, Hazine ile Dış Ticaret’in ayrılıp Dış Ticaret Müsteşarı olarak atanmamdan sonra ilk kez Nejat’la çalışma imkânı buldum. Birlikteki kısa çalışma dönemimizde liyakati, efendiliği ve insan olarak güvenirliği ile kendisiyle ilgili düşünce ve kanaatlerimin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha doğruladım.

Zaman zaman, “dış ticaret” ismini taşıyan ender kuruluşlardan biri olarak kalan Vakfımızın çatısının altında sevgili Nejat’la bir araya gelip, eski günlerin acı tatlı günlerini yüreğimizde derin bir sızı, ya da içimiz kıpır kıpır anıyor, hatıralarımızı paylaşıyorduk.

Bir de ikimizin de iflah olmaz sarı lacivert tutkusu. Fenerbahçe’nin derdiyle dertlenip, başarısıyla sevinçlerimize sevinç katıyorduk.

Nejat’ın Vakfımızın eğitim kadrosu içinde yer alarak verdiği hizmetleri de minnetle yad ediyorum.

Biz çok değerli bir dostu, adı mazide kalan Dış Ticaret Teşkilâtı ise çatısı altında çok iyi hizmetler vermiş adı tarihine geçmiş bir mensubunu kaybetti.

Ülkemiz ise kendisine önemli kazanımlar sunan tüm evlâtlarına davrandığı gibi umursamaz, görmezden gelir bir sessizlik ve ilgisizlik içerisinde çok değerli bir evlâdını sonsuzluğa uğurladı.

Sevgili Nejat,

Sana sonsuza yolculuğunda bol ışıklı güzellikler, tüm sevenlerine, dostlarına ise seni yüreklerinde yaşatmalarını diliyorum.

Elveda değerli dost …

* Fotoğraf: Sevgili Nejat Eren, Vakfımızda bir yemekte (Soldan beşinci) Tarih: 28 Şubat 2020